Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

divider

Vállalatirányítási rendszer (ERP – Emai Zrt.)

Miért szükséges a vállalatirányítási rendszer (ERP)?

A felelősségteljes vezetési döntéshez nélkülözhetetlen a pénzügyi és számviteli adatok feldolgozása, az ügyvitel, gyártás, kereskedelem, logisztika folyamatainak kontrollja és ezek elemzése is.

Gyakran tapasztalható, hogy bár ezek az információk többé-kevésbé a cégvezetés rendelkezésre állnak, mégsem ez alapján történik a vállalkozás irányítása. Az ERP ezt a hiányosságot hivatott kiküszöbölni.

Mi az oka a nem pénzügytudatos,  kimutatásokat, döntéstámogató információkat nélkülöző cégvezetésnek?

 • Az adatok kinyerése, feldolgozása rendkívül időigényes, továbbá komoly szakmai előképzettséget igényel.
 • A feldolgozott adatok kiértékelése, összehasonlítása, kielemzése összetett feladat és e téren komoly szervezetfejlesztési, kontrolling, pénzügyi és számviteli képzettséget feltételez.
 • A vezetői döntéseket rövid idő – olykor pillanatok – alatt kell meghozni, és ilyenkor csak a rutinszerűen, gyorsan kivitelezhető óvintézkedések tehetők meg.

Mit tud az ERP?

Gyakorlatilag mindent mér, és ezáltal kontrollt biztosít, ami a vállalkozás számára fontos: olyan hatékony eszköz, amely nem csupán pénzügyi, könyvelési és termelési adatokból kinyerhető információkat összegez, hanem megújulásra, fejlődésre és új üzleti gondolkodásmódra serkent.

Néhány példa:

 • Folyamatos Cash-Flow helyzet monitoring. Azaz látható, mikor mennyi árut rendelhet, és a megmaradó pénzmennyiség elegendő lesz-e az adófizetési kötelezettségek teljesítésére, munkabérek kifizetésére.
 • Mutatókat láthat a vagyoni helyzet, a kötelezettségállomány és a fizetőképesség, jövedelmi helyzet folyamatos nyomon követéséről.
 • Nyomon követhet minden egyes folyamatot az ügyvitel, gyártás, kereskedelem, logisztika és pénzügyek terén.
 • Csupán egy internetkapcsolattal helyszíntől függetlenül azonnali elemzéseket, kimutatásokat, döntéstámogató információkat kaphat.
 • Munkaszervezése követhetővé és tervezhetővé válik, jelentős minőségbeli javulást, fejlődést érhet el,
 • Kontrollálhatja banknak, hitelfelvételnek, pályázatnak való megfelelését.
 • Kiemelt csoportokra, személyekre, eszközökre, telephelyekre, üzletágakra stb. egyedi mutató készíthető.
 • Házipénztár egyenleg, nyereség, árbevétel, aktuálisan fizetendő adó (adónemenként), várható fix költségek  stb. egyedi grafikonokon figyelhetők.
 • Projektek, akciók (pl. marketingkampányok) eredményessége egyedileg mérhető.
 • Jogosultsági szintek hozhatóak létre, kinek milyen betekintést akarunk adni a rendszerben.

Hogy segít az ERP?

Az előre paraméterezett rendszerből az információk a rögzítést követően azonnal kinyerhetőek, és amennyiben grafikus megjelenítést választunk, úgy nincs szükség elemzésekre, az eredmény vizualizáltan azonnal látható. Döntés meghozatala előtt tehát elegendő egy pillantást vetni a képernyőre.

Mit tud még:

Nem csak tényadatok valós idejű kontrollálására szolgál, hanem tény és tervadatok összevetésére is, ahol az eltérések kiértékelhetők, továbbá várható (múlt adataiból számított) tendenciák számítására, különböző időszakok összevetésére, kielemzésére.

Egyéb előnyök:

 • Időmegtakarítást jelent, hogy minden adatot egyszer kell csak rögzíteni a rendszerbe, hiszen egy számla, a kapcsolódó készletmozgás és a releváns banki művelet rögzítése ugyanabban a folyamatban kezelhető, többszöri rögzítés nélkül.
 • Naprakészebb lesz a könyvviteli szolgáltatás, mert közös rendszerben dolgozunk: az adatok, amiből a könyvelés dolgozik, azonnal bekerülnek a vállalatirányítási rendszerbe.
 • Nem lesznek elütésekből, rossz nyilvántartásokból eredő hibák, mert a könyvelés az adatokat több lépcsőben is ellenőrzi, és az esetleges hiba után a hibaelhárítás is azonnal megtörténik.
 • A hibalehetőségek töredékükre szűkülnek, mert a rendszerben rengeteg paraméterezést el tudunk végezni a hibák kiküszöbölése és megelőzése érdekében.
 • Bárhonnan bármikor irányíthat: rendszerben adhat ki utasítást és ellenőrizheti azok végrehajtását, nyomon követheti a folyamatok lezajlását, eredményét, az esetleges hibákat, problémákat, nem teljesüléseket.

Megállapítható, hogy egy hatékonyabb struktúrát teremthet egy támogató, monitorozó és kontrolláló ERP rendszer bevezetésével, mely jelentős lépés a versenyképesség növelése érdekében.

Specialitás:

– Az EMAI ERP rendszer az Írisz Office Zrt. támogatásával kerül paraméterezésre, azaz nem csupán saját folyamataira szabott szoftverrendszert kap; társaságunk igyekezett minél több olyan automatizmust applikálni a rendszerbe, amivel a mindennapi használatot könnyítjük.

– Mindezt ráadásul egyedülálló konstrukcióban, ami lényegesen olcsóbb terméket jelent, ez pedig annak köszönhető, hogy a magasabb fejlesztői alapárhoz pályázati forrásból árkiegészítést tudunk biztosítani. A felhasználók által fizetendő bérleti díj így lényegesen alacsonyabb lesz a fejlesztő által megszabottnál.

Bemutatkozás

Kik vagyunk? Nem csupán könyvelők: számviteli és adózási szakértők, egy egyedülálló szolgáltatásokat nyújtó könyvelő- és adótanácsadó iroda a prémium szegmensben.

Papp Tibor alapító