Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

100%-ban képezhető fejlesztési tartalék

A 171/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet a vírushelyzet kezelése érdekében további kedvezményt vezet be:

A rendelet lehetővé teszi, hogy a vállalkozások már a 2019-es naptári évre is 100%-ban képezzenek fejlesztési tartalékot a korábbi 50%-kal szemben.

A fejlesztési tartalék képzés nem más, mint egy előrehozott amortizáció, mellyel a vállalkozás arra vállal kötelezettséget, hogy az eredménye terhére képzett pénz elkülönítéséből (lekötött tartalék) a lekötés évét követő negyedik év végéig beruházást hajt végre. Csak olyan beruházás fogadható el, amire amortizációt számolhatunk el, tehát telekingatlanra vagy műalkotásra nem.

Ha például a 2019-es év adóalapja 20 M Ft, melyre a társasági adó 9%, azaz 1,8 M Ft, dönthetünk úgy, hogy nem fizetünk társasági adót, és a teljes 20 M Ft-ot lekötjük. Ez esetben a 2023-as pénzügyi év végéig meg kell ejtenünk összesen 20 M Ft értékű beruházást. Tegyük fel, hogy négy év alatt vásároltunk 1 db 10 M Ft értékű teherautót. Ez esetben az autóra már értékcsökkenést nem számoltunk el, hiszen ennek az összegét már 2019-ben elszámoltuk adóalap csökkentésként, míg a másik 10 M Ft elköltésére nem volt keretünk. Az el nem költött fejlesztési tartalékra így utólagosan kell megfizetnünk a 9 %-os társasági adót, és a késedelmi pótlékot, ami a vállalásunk be nem tartása miatt terhel minket.

A késedelmi pótlék számításáról korábbi egypercesünkben olvashatnak.

Email
Print