Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Az 5%-os kedvezményes áfakulcs (egyéb feltételek teljesülése mellett) akkor használható, ha az értékesítés időpontjában az ingatlan újnak minősül az áfatörvény szempontjából.

 

E szerint újnak minősül az ingatlan, ha:

  • első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg,
  • a használatba vétel megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély véglegessé válása és az értékesítés között nem telt el 2 év,
  • beépítése az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti egyszerű bejelentés alapján valósult meg, és a beépítés tényét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között még nem telt el 2 év.

 

Tehát ha az ingatlan megfelel ezen három kritérium valamelyikének (valamint lakóingatlannak minősül és a területre vonatkozó előírásoknak is megfelel) az értékesítéskor, akkor használható a kedvezményes, 5%-os áfakulcs, függetlenül attól, hogy az ingatlant korábban hányszor (és milyen áfakulccsal) értékesítették.

 

Az ingatlanokkal kapcsolatos adózási kérdésekről (például a lakóingatlan minősítés feltételeiről és területi korlátozásokról) bővebben itt írtunk.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO