Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

2021-től változó szabályok az osztalék elengedése esetében

Ez év (2021) kezdetétől az osztalékról való lemondást nem kell bevételként elszámolni az osztalékfizetésre kötelezett gazdasági társaságnál. Az elengedett osztalékot az eredménytartalékba kell visszahelyezni.

Ennek következtében megszűnik annak lehetősége, hogy az elengedett osztalékot adóalap csökkentő tételként vegyük figyelembe a társasági adóalap megállapításakor. (Az elengedett osztalék tehát továbbra is „adóalap semleges” lesz, csak amíg korábban bekerült az adóalapba bevételként és ezzel az összeggel vissza lehetett csökkenteni az adóalapot, addig mostantól már be sem kerül az adóalapba, e miatt nincs szükség a korrekcióra.)

Az osztalék jogosultja (amennyiben gazdasági társaságról van szó) továbbra is elismert ráfordításként számolhatja el az elengedett osztalék követelést, kivéve, ha kapcsolt vállalkozásról van szó, neki ugyanis az elengedett osztalék ráfordításként elszámolt összegével vissza kell növelnie az adóalapját. (Tehát gyakorlatilag a kapcsolt vállalkozásnak adóalap semleges lesz, a nem kapcsolt vállalkozásnál pedig elismert ráfordításként csökkenti az adóalapot az elengedett osztalék összege.)

Amennyiben magánszemély mond le a neki járó osztalékról, nála nem keletkezik adófizetési kötelezettség és adófizetési kötelezettség csökkenés sem. (Hiszen csak az osztalék kifizetésénél kellene adót fizetnie.)

Email
Print