Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

2022-ben folytattam ügyletet KATA adóalannyal. Van erre vonatkozóan bejelentési kötelezettségem a NAV felé?

Bár 2022. augusztus 31. után már vállalkozások nem folytathatnak ügyletet KATA alany adózókkal, a 2022.01.01-08.31. időszakra vonatkozóan elképzelhető, hogy keletkezett bejelentési kötelezettségük.

Az Art. szerinti adózó (ide nem értve az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt és a kisadózó vállalkozások tételes adójának alanyát) ugyanis a tárgyévet követő év március 31-ig adatot kell, hogy szolgáltasson az állami adó- és vámhatóság részére a kisadózó vállalkozás nevéről, címéről, adószámáról és a kisadózó vállalkozás részére a naptári évben juttatott, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegről, ha az meghaladja az 1 millió forintot. Az adatszolgáltatás teljesítése során nem kell figyelembe venni a kisadózó vállalkozás olyan bevételét, amelyről a kisadózó vállalkozás nem számlát vagy költségelszámolásra alkalmas bizonylatot állított ki.

Tehát hiába szűnt meg a régi formájában a KATA 2022-ben, a vállalkozásoknak 2023.03.31-ig lehet még bejelentési kötelezettségük a régi KATÁ-sokkal folytatatott ügyletekkel kapcsolatban.

Email
Print