Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Ennek megállapításához vizsgálni kell, hogy napelem nélkül az épület használható-e rendeltetésszerűen vagy sem.

Ahhoz, hogy a lakás funkciójának megfelelően használható legyen, szükséges a fűtés. Ezért a ház értékébe beletartoznak a fűtést szolgáló berendezések. Ez azt jelenti, hogy a napelem (amennyiben fűtési célt szolgál) növeli a ház bekerülési értékét, és utána az ingatlanra vonatkozó amortizációs mértéket (általánosságban 2%) kell alkalmazni. Ilyen eset lehet, amikor az ingatlan építésekor a napelem betervezésre és beépítésre kerül, mint a fűtőrendszer része vagy egésze.

Ha azonban a napelem funkcióját tekintve energiafelhasználás csökkentés a cél, akkor adózási szempontból önálló tárgyi eszközként kezelhető és 14,5 százalékos leírási kulcs alkalmazható.
Ugyanide tartozik, ha a tetőre felszerelt napelemes rendszer nemcsak az adott épület fűtését, melegvíz-ellátását biztosítja, hanem más épületét is, ekkor szintén külön tárgyi eszközként kezelendő.
Az utólag felszerelt napelemek jellemzően így számolhatóak el.

Hogy egy adott tárgyi eszköznek milyen adótörvény szerinti amortizációs kulcsot adunk meg, azt jelenti, hogy az eszköz bekerülési értéke hány év alatt elosztva fog megjelenni a társasági adóalap megállapításakor. Ez egy 2%-os amortizációs kulcsú ház esetében 50 évet, egy 14,5%-os leírási kulcsú eszköz esetén 7 évet jelent.

A két eltérő felhasználási mód azonban nem csak az értékcsökkenés, hanem az ÁFA szempontjából is eltérően kezelendő. Erről bővebben egy következő egypercesünkben írunk.

 

Amennyiben szeretne többet megtudni az ingatlanokkal kapcsolatos elszámolásokról, ÁFA levonási szabályokról,
jöjjön el a 2022. április 28-án megrendezésre kerülő Ingatlanbefektetési konferenciára,
ahol az Írisz Office Zrt. képviseletében Papp Tibor fog előadni a témában!

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO