Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Adózik a munkaadó, ha kölcsönt nyújt a munkavállalójának?

 

Amikor egy gazdasági társaság magánszemélynek nyújt kölcsönt vagy ad előleget, és a kölcsön, előleg kamatai nem érik el a szokásos piaci kamatok mértékét, a magánszemély valójában kamatkedvezményben részesül, hiszen a piacinál alacsonyabb kamatokat fizet. Ezzel jövedelme keletkezik.

A kamatkedvezményből származó bruttó jövedelmet 15 % személyi jövedelemadó és 19,5 % egészségügyi hozzájárulás terheli. A bruttó jövedelem megegyezik a nettó, ténylegesen kifizetett összeg 118 %-ával.

A kölcsönt, előleget felvevő magánszemély akár a társaság tulajdonosa, ügyvezetője vagy munkavállalója is lehet, de természetesen a vállalattól teljesen független magánszemélynek is lehetőség van kölcsönt, előleget nyújtani. Magánszemélynek adott előlegnek minősül például az ügyvezetőnek eszközbeszerzésre kiadott előleg, illetve a munkavállalónak adott munkabér-előleg is.

A szokásos piaci kamatok mértékét a kifizető társaságnak kell bizonyítani. Amennyiben a kölcsönnél alkalmazott kamatláb mértékét a vállalat nem tudja vagy nem kívánja igazolni, akkor piaci kamatnak a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt összegét kell tekinteni. Ez utóbbi jelenleg 5,9 %.

Egyebek mellett nem minősül kamatkedvezményből származó jövedelemnek:

  • a magánszemély által a társaság felé kiállítói számla kiegyenlítéséből származó jövedelem,
  • a 30 napot meg nem haladó időtartamra kiadott előleg,
  • az osztalékelőlegnek az a része, amely a kifizetést követő első beszámoló elfogadásával osztalékként jóváhagyásra került,
  • az áruvásárlási kölcsön,
  • a külföldi kiküldetésre tekintettel kifizetett előleg feltéve, hogy azzal a külföldről való visszatérést követő 30 napon belül elszámolnak a felek,
  • a legfeljebb hat hónapra adott munkabér-előleg, feltéve, hogy az összege nem haladja meg a minimmálbér 5-szörösét (ez jelenleg 690 ezer Ft).

Példa:
A társaság ügyvezetője 2018.01.05-én 10 millió Ft kamatmentes előleget vesz fel tárgyi eszköz beszerzése céljából, amellyel 90 nap múlva számol el.
A 90 nap 30 napot meghaladó része alatt (60 nap) az ügyvezetőnek kamatkedvezményből származó jövedelme keletkezett.
Bruttó jövedelem: 118% 10 millió Ft (tőke) 5,9% (kamatláb) (90 nap – 30 nap) / 365 nap = 114 444 Ft
Személyi jövedelemadó: 15% 114 444 Ft = 17 167 Ft
Egészségügyi hozzájárulás: 19,5% 114 444 Ft = 22 317 Ft

Email
Print