Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Azok az adóalanyok, akik áfafizetésre kötelezettek, más EU-s adóalanyokkal üzleti kapcsolatban állnak, előfordul, hogy magáncélú vásárlásaikat közösségi adószámuk megadásával intézik. Ennek oka, hogy így áfamentes (fordított adózású) számlát kapnak, tehát (legalábbis látszólag) olcsóbban tudják megszerezni a kívánt terméket.

Azért csak látszólag, mert ebben az esetben a vállalkozásnak 27%-os magyar áfát kell bevallani és megfizetni. Ezzel egyidőben ugyanekkora áfa levonási joga is keletkezne, de mivel a terméket nem céges célra szerezte be, így nem élhet az áfalevonási joggal. Tehát összességében például a 19%-os német áfa helyett 27%-os magyar áfát kell megfizetni az ügylet után. Ráadásul a vásárolt termékkel kapcsolatban felmerülő semmilyen költség sem számít elismert költségnek (így a vételár sem), így azzal a társasági adóalap nem csökkenthető, illetve kisvállalati adóalanyok esetében 10% KIVÁ-t kell fizetni utána.

A fentiekre a NAV közleményben hívta fel a figyelmet, ugyanis ellenőrzési tapasztalatik alapján gyakori, hogy az így beszerzett termékeket a vállalkozások nem szerepeltették a könyvelésükben, bevallásaikban és nem fizették be utána az áfát sem.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO