Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Lehetséges az, hogy utazásszervező vagyok csak azért, mert eladtam egy repülőjegyet, vagy azért mer megszerveztem a saját munkavállalóimnak egy céges utat?

Igen lehetséges, és ebben az esetben a speciális szabályok alkalmazása kötelező, sőt bejelentési kötelezettség is keletkezik a NAV felé a tevékenység megkezdésével.

Tehát mikor vagyok utazásszervező?

Egy repülőjegy továbbértékesítése esetén is lehetek, feltéve, hogy szervezői tevékenység is párosul a jegy eladása mellé, nem csak egy adásvétel.

Utazásszervezésről beszélünk, ha olyan – többnyire turisztikai – szolgáltatást nyújtunk, melyet nem mi állítunk elő, hanem az utazó javára veszünk igénybe szolgáltatóktól, és ezt a szolgáltatást vagy szolgáltatáscsomagot az utas(ok)nak értékesítjük.

Utasnak pedig az minősül, aki magánszemély (természetes személy) vagy olyan adóalany (társaság vagy EV), aki az utat nem adóalanyi minőségben rendeli meg (pl. cég cafeteria elemként veszi az utat).

Az ízelítő nem azért született, hogy ez alapján az adóalanyiságot meg lehessen állapítani, hanem, hogy felhívjuk a figyelmet e speciális jogügyletre. Ha utazást, vagy utazási elemet közvetít, feltétlenül vegye fel a kapcsolatot adótervezőjével, tanácsadójával, hogy elkerülje az utólagos szankciókat.

Bővebben a témában itt olvashat, illetve keresse honlapunkon a témáról szóló cikksorozatunkat!

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO