Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A személyi jövedelemadóról szóló törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a bérbeadó levonja a bérbeadásból származó bevételéből egy általa más településen, ugyanazon évben bérbe vett lakás megfizetett bérleti díját.

A levonás feltételei a következők:

  • a bérbe adott és a bérelt lakás különböző településen helyezkedjen el
  • a bevétel csak ugyanazon évben megfizetett bérleti díjjal csökkenthető
  • a bérbeadás és a bérbevétel egyaránt meghaladja a 90 napot
  • a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben nem számol el költséget a bérelt lakásra
  • az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítik meg

Ha a magánszemély gazdasági társaságnak adja bérbe az ingatlant, akkor nyilatkoznia kell arról, hogy élni szeretne a fenti lehetőséggel, és a bérbeadásból származó jövedelmének megállapításakor figyelembe kívánja venni az általa más településen 90 napot meghaladóan bérelt lakás bérleti díját. Ebben az esetben a jövedelem után az adóelőleget a bérbeadónak kell a negyedévet követő hónap 12. napjáig megfizetnie, az éves személyi jövedelemadó bevallásában pedig bevallania. Tehát ilyenkor a kifizetőnek nem keletkezik adóelőleg-megállapítási kötelezettsége.

Érdemes tudni továbbá, hogy a bérelt ingatlan költsége a más településen kiadott ingatlan bérleti díj bevételét csökkenti, ezért ha kifizető jövedelmet állapít meg, úgy – mivel bevételt csökkentő tétel és nem költségtétel – az 50%-os költség érvényesíthetőségi szabály itt nincs érvényben.

Fontos megemlíteni, hogy nem kizáró ok az sem, hogy a magánszemély a külföldön megfizetett bérleti díjjal csökkentse a bérbeadásból származó jövedelmét. Mivel a külföldön bérelhető lakásoknak jellemzően magasabb a bérleti díja, mint a magyarországi ingatlanoknak, ezért ebben az esetben akár a teljes 15%-os személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség is megspórolható.

 

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO