Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Bankkártya helyett készpénzzel fizetőknek adható kedvezmény?

2021.01.01.-től a kereskedelemről szóló 2005. évi 164-es törvény alapján, amennyiben egy kereskedő pénztárgép használatára van kötelezve, úgy köteles biztosítani a vevője számára az elektronikus, azaz bankkártyás fizetés lehetőséget is. A kötelezettek listáját itt találja: 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet 1. §-a  Felmerülhet a kérdés, hogy adható-e kedvezmény a bankkártya helyett készpénzzel fizetőknek.

 

Sok szolgáltatónak azonban problémát jelent az, hogy a rendelet következtében a bankkártya használat elterjedése okán lecsökkent a készpénzes bevétele. Olyannyira, hogy a munkanap folyamán nem tudja az aznapi bevételből kifizetni a készpénzes szállítóit. Ennek oka, hogy a vendéglátóipari egységek számára értékesítő eladókat semmilyen jogszabály nem kötelezi a bankkártya elfogadására vagy a halasztott fizetésre. (Eltekintve a 1,5 millió Forintos készpénzforgalmi határtól.) Márpedig a vendéglátóiparban bevett gyakorlat az alacsony készletezés, az azonnali termékbeszerzés, hiszen sokszor csak így tud a vendéglátós igazán friss termékkel dolgozni, vagy igazodni a napi igényekhez.

 

Nem csoda, hogy többször is felmerült a kérdés, a készpénzforgalom erősítése érdekében adható-e kedvezmény bankkártya helyett készpénzzel fizetőknek?

Mindemellett a bankkártya használatának költsége is van, amit a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény alapján a fogyasztóra áthárítani nem lehet (36.§ (4), és ha mindez még nem lenn elég, akkor számolni kell azzal is, hogy ha a felszolgáló borravalót kap, az számára készpénzben sokkal kedvezőbb, mint ha bankkártyával kapná. Erről a témáról bővebben itt olvashat.

 

Mindezt összefoglalva joggal merül fel a kérdés, hogy adható kedvezmény a bankkártya helyett készpénzzel fizető vevők számára?

Mivel az adójogszabályokban erre tiltást nem találunk, kijelenthetjük, hogy adható kedvezmény bankkártya helyett készpénzzel fizetőknek.

Tudvalévő azonban, hogy a NAV mindig vizsgálja azt is, hogy az adózó kellő gondossággal járt-e el. Felkerestük a Pénzügyminisztériumot, ahol a Koordinációs és Ügyfélkapcsolati Osztály arról tájékoztatott minket, hogy a Pénzügyminisztérium kiemelt célja a „készpénzmentes fizetési megoldások ösztönzése, és ezáltal a készpénzhasználat súlyának csökkentése”. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a „ a kereskedő a készpénzes tranzakciók díjának felvállalása helyett a készpénzzel fizető vásárlóinak nyújt kedvezmény”. Tehát megállapíthatjuk, adható kedvezmény bankkártya helyett készpénzzel fizetőknek.

 

Abban az esetben, ha valamikor majd minden értékesítésnél kötelező lesz a bankkártya elfogadását biztosítani, úgy a készpénzforgalom is okafogyottá válik. Akkor majd a kedvezménynek sem lesz létjogosultsága.

Email
Print