Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Az iparűzési adó esetében adóelőleg mérséklésére van lehetőség, ha a társaság számításai szerint az adója nem fogja elérni az előző időszak alapján fizetendő adóelőleg mértékét.

A mérsékléshez kérelem benyújtása szükséges, melyet az adóelőleg esedékességének időpontjáig kell megtenni. Az adóelőleg esedékessége minden évben 03.15. és 09.15., vagy az ezeket követő első munkanap.

Amennyiben a vállalkozás rosszul becsüli meg a fizetési kötelezettséget, akkor jogosulatlanul veszi igénybe a mérséklést, emiatt pedig az adóhatóság adóbírságot szabhat ki.

Korábban 20% bírságot kellett fizetni az adózónak, ha a mérséklés miatt a szükségesnél kevesebb adóelőleget fizetett. A bírság alapja az előző időszakok alapján előírt adóelőleg és a mérsékelt adóelőleg különbözete volt. Azonban a hatályos 2017. évi CL. törvényben már nem szerepel az erre vonatkozó passzus, így speciális szabályozás hiányában, nem természetes személyként 500 000 Ft-ig terjedő mulasztási bírságot is kaphat a vállalkozás.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO