Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Bejelentettem, hogy a kisvállalati adót szeretném választani, de meggondoltam magam. Mi a teendő?

A kisvállalati adóalanyiság az annak választásáról szóló bejelentés NAV felé történő benyújtását követő hónap első napján jön létre. Tehát, ha például október 1-jétől a kisvállalati adó hatálya alá szeretnék tartozni, azt szeptember 1. és szeptember 30. között kell bejelentenem.

A bejelentés 30 napon belül visszavonható. Így, ha szeptember 15-én bejelentem, hogy október 1-jétől KIVA-s szeretnék lenni, akkor október 15-ig meggondolhatom magam. A 30 napos határidő azonban jogvesztő, tehát az előző példánál maradva, ha október 15-ig nem vonom vissza a bejelentést, akkor a KIVA alanyiság október 1-jei hatállyal mindenképpen létrejön.

Javaslat:

Bizonytalanság esetén a bejelentést a hónap végén érdemes megtenni. Az adóalanyiság létrejötte szempontjából ugyanis nem számít, hogy a bejelentést szeptember 1-jén tettem meg vagy szeptember 30-án, a vállalkozás mindkét esetben október 1-jétől lesz KIVA alany. Viszont amíg az első esetben a bejelentést október 1-jéig tudom visszavonni, addig a második esetben erre október 30-ig van lehetőségem.

Email
Print