Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon az áfát nem tartalmazó jövedéki termék értékesítése után például a működési költségünkre keletkezik-e áfa levonási jogunk.

Ha az áfa törvényt hívjuk a kérdéshez segítségül, akkor választ nem kapunk, hiszen a dohánytermék nem azért áfamentes, mert a 85. § alapján közérdekű, nem is azért, mert a 86. § alapján sajátos tevékenység, de nem is található meg az áfa törvény 3/B mellékletében a 0%-os termékek között.

Akkor mi a megoldás?
Érdekes módon a válasz nem az áfa törvényben, hanem a jövedéki törvényben keresendő.

Annak 147. §-a jelenti ki, hogy az áfa törvény alanya, aki dohányterméket értékesít, az adólevonásra jogosító termékértékesítést végez.

Tehát kijelenthető, hogy bár a dohánytermékek után áfa fizetési kötelezettség nem keletkezik, az adóalany a tevékenysége érdekében felmerült költségek áfáját levonásba helyezheti, illetve, ha az adóalany áfa arányosításra kötelezett egyéb áfamentes tevékenysége okán, úgy a dohánytermékek értékesítéséből származó bevétellel áfás bevételként kell számolnia.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO