Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Egyéni vállalkozóként biztosan ki kell egészíteni az SZJA-tervezetet!

Mint már évek óta, a NAV 2023-ban is elkészítette minden magánszemély adózó SZJA-tervezetét a 2022-es évre szóló bevallásukhoz.

Az SZJA bevallás beküldésének határideje 2023.05.22.

Ha eddig az időpontig nem egészítjük ki a tervezetet, úgy az az eredeti állapotában automatikusan elfogadásra és beküldésre kerül.

A magánszemélyek többségének nem szükséges kiegészítenie a tervezetét, hiszen a munkáltatójuk által beküldött havi bevallások által a NAV már tud a jövedelmükről.

Ha a magánszemély az SZJA kedvezmények bármelyikére jogosult volt az adóévben, és havonta nem érvényesítette azt, akkor mindenképpen ki kell egészíteni a tervezetet, hogy egy összegben vissza tudja igényelni a kedvezményt.

Ha valaki egyéni vállalkozóként tevékenykedett 2022-ben, akkor mindenképpen ki kell egészítenie az SZJA-tervezetét, a NAV ugyanis nem szerepelteti a tervezetben az így szerzett jövedelmet.

Ha az egyéni vállalkozó 2022-ben az átalányadózást választotta, és jövedelme alapján nem lépte át az adófizetési határt (azaz nem keletkezett SZJA fizetési kötelezettsége), a bevallásban akkor is szerepeltetnie kell a megszerzett jövedelmét.

Kivételt képez ez alól, ha az egyéni vállalkozó 2022-ben tevékenységét végig szüneteltette, illetve a régi, majd az új KATA alanya volt, ilyenkor ugyanis külön bevallásban kell nyilatkozni a KATA-s bevételekről.

Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik 2022-ben a vállalkozói SZJA szerinti adózónak minősültek, a bevallást önállóan kell benyújtaniuk, ugyanis az ő tervezetük nem válik automatikusan bevallássá.

Email
Print