Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Elkezdte a NAV az inkasszózást!

A NAV az alábbiak szerint értelmezi az inkasszó szüneteltetését:

Csak azoknál az adózóknál szüneteltetik az inkasszót a veszélyhelyzetet követő 15. napig, ahol 2020. március 24-én végrehajtási eljárás alatt voltak a tartozások. Azoknál az adózóknál, ahol a szüneteltetés életbe lépett, a szünetelés alatt a NAV-hoz beérkezett befizetéseket 8 napon belül visszautalták a pénzintézetnek.

Amennyiben az adózónál a végrehajtási eljárás március 24-e után indult, rá nem vonatkozik az inkasszó szüneteltetése, tehát ezek a tartozások beszedhetők. Ilyen esetben először fizetési tájékoztatót kap az adózó a tartozás összegéről, amire fizetési kedvezményi kérelmet nyújthat be.

Inkasszal a NAV Irisz Office adotervezes

Vonjuk le mindebből a következtetést:

Ha inkasszó volt folyamatban ellenünk 2020. március 24-én, akkor örülhetünk, mert azt a NAV visszavonta, és csak a vészhelyzetet követő 16. napon indítja újra.

Ha még nem jutott el a kötelezettség beszedésére irányuló intézkedés a végrehajtási eljárásig, akkor vesztünkre a NAV jelenleg is inkasszózhat.

Jogos a kérdés, hogy ez a fizetési kedvezmény azokat támogatja, akik régebb óta tartoznak, hiszen az ő tartozásuk már inkasszózásra került, ellenben azokéval, akik adótartozása frissebb.

A harmadik csoportba a veszélyhelyzet alatt keletkezett kötelezettségek tartoznak. Ezt elvileg a NAV nem inkasszózza, de éppen a mai napon tapasztaltuk ennek az ellenkezőjét, ráadásul nem csak a március 24-ét megelőzően keletkezett tartozásokat inkasszózták, de a válsághelyzet alatt előírt adófizetési kötelezettségeket is.

Felkerestük a NAV-ot:

Szóbeli tájékoztatójuk szerint a veszélyhelyzet alatt keletkezett adókötelezettséget nem inkasszózza az azt követő 16. napig. Ha ez igaz, úgy a mai tapasztalásunk csak eseti hiba.

Ugyanakkor megvan a joguk az inkasszózásra abban az esetben, ha az adótartozás esedékessége korábbi, mint 2020. március 24., és fizetési beszedésre még nem került sor a tartozásra vonatkozóan.

Amennyiben írott állásfoglalás birtokában leszünk, úgy azt haladéktalanul megosztjuk olvasóinkkal.

Email
Print