Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Értékpapír, üzletrész, vagy ezek megszerzésére irányuló jog adómentessége

2024-től, ha egy új vállalkozás munkavállalója vagy vezető tisztségviselője ingyenesen vagy kedvezményesen kap tulajdoni hányadot (részvény, üzletrész formájában), vagy opciós jogot (jövőbeli előre meghatározott feltételekkel megállapított szerzési jog), az adómentes juttatásnak minősül – persze csak ha az nem kifejezetten adóelkerülésre irányul -, feltéve, ha a megszerzett részvényt, üzletrészt annak tulajdonosa 3 éven belül nem értékesíti, illetve a megszerzett jogot nem értékesíti a jog érvényesíthetőségétől számított 3 éven belül.

A fent nevesített részvény, üzletrész, jog átadását követő év január 31-ig a juttatónak adatot kell szolgáltatnia a juttatásról a NAV felé.

‌Induló vállalkozásnak az minősül, aki legfeljebb öt éve bejegyzett és tőzsdén nem jegyzett mikro- vagy kisvállalkozás, mely osztalékot még nem fizetett, és nem egyesüléssel vagy szétválással jött létre.

Figyelem! Ha a magánszemély a részvény, üzletrész, jog értékesítését 3 éven belül teszi meg, az visszamenőlegesen, a juttatás eredeti időpontjára adóköteles, melyet önellenőrzéssel kell bevallani és megfizetni.

Email
Print