Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

EU-s áfabevallás és OSS alkalmazható-e párhuzamosan?

Az egyablakos rendszer (OSS) jelentős egyszerűsítést nyújt az adózóknak, hiszen lehetővé teszi, hogy a nem adóalany ügyfeleknek nyújtott szolgáltatásokat és a távértékesítéseket is egyetlen űrlapon valljuk be ahelyett, hogy minden érintett tagállamban külön-külön kellene bevallást beadnunk az ott érvényes helyi adószámunkkal (pl.: Németországban a német helyi bevallást, Franciaországban a franciát, stb.).

Tehát az értékesítést végző vállalkozások nem csak megspórolhatják az EU különböző tagállamaiban történő adószám igénylésének hosszadalmas és sokszor költséges procedúráját, illetve a külföldi áfabevallást, de jobb feltételekkel is értékesíthetnek külföldön, hiszen a Magyar áfánál minden alacsonyabb. Erről korábban itt írtunk.

 

Kérdésként merül azonban fel, hogy ha már korábbról egyébként is van adószámunk más tagállamokban pl. Németországban, és az OSS előtt is bevallottuk az egyes tagállamokban az ott keletkezett helyi fizetendő áfát, akkor ezt megtehetjük-e ezután is úgy, hogy közben az OSS-t is használjuk, mert pl. francia adószámunk nincs. Vagyis keverhető-e az OSS és a helyi bevallások?
A válasz: NEM.

Az OSS „a nyertes mindent visz” alapelven működik. Vagyis, ha regisztrálunk az egyablakos rendszerbe, akkor ezzel vállaljuk, hogy minden uniós nem adóalanynak nyújtott szolgáltatást és távértékesítést az OSS-on keresztül vallunk be. Ez persze szükségtelenné teszi az egyes tagállamokban már meglévő adószámunkat, azokat tehát érdemes megszüntetni.

Fontos, hogy az egyablakos rendszerbe is csak egyetlen tagállamban lehet regisztrálni. Ez azt jelenti, hogy nem lehet egyszerre több OSS azonosítónk. Az OSS regisztráció legkorábban a nyilvántartásba vétel évét követő második naptári év végéig nem helyezhető át másik tagállamba.

Ez az alapelv fordítva is igaz. Ha továbbra is a helyi bevallást szeretnénk benyújtani az egyes tagállamokban, akkor ez azt is eredményezi, hogy nincs értelme OSS azonosítót kiváltani, hiszen a helyi bevallásokat és az egyablakos rendszert nem párhuzamosan használni.

Email
Print