Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Figyelemre méltó változtatás 2024-től a K+F tevékenységet végzők számára

Meglepő választási lehetőség lépett életbe 2024. január elsejétől a társasági adó törvényben (továbbiakban TAO Tv.).

Korábban a TAO Tv. 7. § (1) bekezdés t) és w) pontja szerint lehetett adóalap kedvezményt érvényesíteni alapkutatás, alkalmazott (ipari) kutatás, kísérleti fejlesztés tevékenység végzése kapcsán. 2024-től a jogszabály azonban lehetőséget biztosít arra, hogy az adózó a 22/G § (új) alapján adókedvezményt vegyen inkább igénybe. Azért túlságosan ne örüljünk meg a változásnak! Az adóalap kedvezmény ugye 9%-ot jelent, míg az adókedvezmény 100%-ot, ami 11-szeres adókedvezmény javulás lenne. De nem így van, mert az elszámolható költségeink 10%-val kell számolnunk, tehát a különbség nem túl nagy.

De mi a lényegi különbség?

Korábban az adóalap kedvezmény elszámolására a felmerülés évében, vagy a szellemi termék leírásakor az amortizáció arányában volt lehetőség. Az adókedvezmény érvényesítésére azonban a felmerülés évében és az azt követő 3 adóévben van lehetőség.

Ez az adókedvezmény egy unikum annyiban, hogy az adóalap 100%-ban csökkenthető, sőt, ha az adózó nem tudja kellő eredmény hiányában érvényesíteni, úgy a három év után a megmaradt kedvezmény összegét visszaigényelheti!

Ez a különleges lehetőség biztosan sok gazdálkodót csábít át az új adózási lehetőség választására.

Az adóalap vagy az adókedvezmény érvényesítése előtt javasolt készíteni egy összehasonlító elszámolást és egy minél pontosabb tervet a jövőre nézve, ugyanis a két adózási mód párhuzamosan nem érvényesíthető, és ha az adózó áttér az adókedvezmény alkalmazására (a választással érintett első adóév TAO bevallásában lehet bejelentkezni), úgy a választásától öt évig nem térhet el.

K+F adótervezési igényével keresse az Írisz Office szakértő kollégáit!

Email
Print