Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Fizetek áfát ingyenes termékátadás esetén?

Áfa fizetési kötelezettsége keletkezik az adózónak akkor, ha

a) a terméket értékesíti, vagy
b) a saját alkalmazottai magánszükségleteinek kielégítésére használja, vagy
c) a vállalkozás tevékenységétől független célokra használja fel, vagy
d) ingyenesen átengedi a termék tulajdonjogát

FELTÉVE

hogy a termék beszerzése kapcsán áfalevonási joga (akár csak részlegesen is) keletkezett.

Mivel a fenti felsorolás minden eleme (a-d) ellenérték fejében történő értékesítésnek minősül, ezért az adóalany számla kiállításáról gondoskodnia kell.

Viszont az esetben, amikor az adóalany már a beszerzés időpontjában tudja, hogy ingyenesen fogja a terméket átengedni, úgy a beszerzéskor áfalevonási jogot nem gyakorolhat. Közösségi beszerzés esetében ez azt jelenti, hogy az áfafizetési kötelezettséget be kell állítani az áfabevallásba, de az áfalevonási jogot nem szabad érvényesíteni. Tehát az áfaveszteséget itt sem ússzuk meg, de mégis jobban járunk ezzel a megoldással, mint ha értékesítéskor fizetnénk áfát, mert ez utóbbi esetben a beszerzési ár áfatartalma a többletköltség, míg az előző esetben az eladási áré, ami nyilván magasabb.

Ugyanakkor, ha a beszerzés időpontjában nem illeti meg a vevőt áfalevonási jog, úgy az ügylet nem tartozik az Áfa törvény hatálya alá, ezért az értékesítéskor számlakiállítási kötelezettség nincs, viszont szükséges kiállítani olyan számviteli bizonylatot, amivel a készletben bekövetkezett változást hitelt érdemlően bizonyítani tudjuk.

Azt mindannyian tudjuk, hogy a számla is egy számviteli bizonylat, mely paramétereiről és a kibocsátás szükségességéről az Áfa törvény rendelkezik, viszont az Áfa törvény nem zárja ki azt, hogy olyan ügyletről is számlát állítsunk ki, amelyről nem kötelező. Tehát kiállítható számla akkor is, ha az ügylet nem tartozik az áfa törvény hatálya alá, de az átadónak így egyszerűbb, vagy pl. olyan vállalatirányítási rendszert használ, ahol csak számlával tudja a készletállományt mozgatni. Nem számlaköteles ügylet számázása esetén javasolni szoktuk az önálló számlasorszám tartomány használatát és azt, hogy a bizonylat ne kerüljön be a NAV-os adatszolgáltatásba. (Nem probléma, ha bemegy, csak felesleges)

Email
Print