Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Hány alkalmi munkavállalót foglalkoztathat egy munkáltató?

A törvény szövege szerint az egyszerűsített munkaviszonyban foglalkoztatottak létszáma egy naptári napra vetítve nem haladhatja meg:

  • a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó főállású személyt nem foglalkoztató munkáltató esetén az 1 főt
  • 1-5 fő közötti munkavállalói létszám esetén a 2 főt
  • 6-20 fő közötti munkavállalói létszám esetén a 4 főt
  • 20-nál több munkavállaló esetén a létszám 20%-át

A fentiek értelmében, ha egy vállalkozás 100 főt foglalkoztat, az alkalmi munkavállalók száma nem haladhatja meg egy naptári napon a 20 főt.

A létszámkorlát megállapítását a tárgyév első és hetedik hónapját megelőző hathavi átlagos statisztikai létszám alapján – amelyet a munkavállalók folyamatosan vezetett létszámnyilvántartása alapulvételével havonta kell meghatározni – kell elvégezni. Az így meghatározott napi alkalmi munkavállalói létszámkeretet a tárgyév napjaira egyenlőtlenül elosztva is felhasználhatja a munkáltató. Tehát, ha 1 fő a létszámkeret, akkor lehet az év minden napján egy alkalmi munkavállalót, de akár egy napon 365 személyt is alkalmazni.

Példa: Egy 150 főt foglalkoztató cég nyárra alkalmi munka keretein belül fiatalokat szeretne foglalkoztatni heti 1 napon. E cég egy naptári napon legfeljebb 30 főt (150 fő 20 százaléka) foglalkoztathat ilyen módon. Ugyanakkor olyan opció is van, hogy ezen az 1 napon több fiatalt is foglalkoztasson alkalmi munka keretében, mivel a létszámkeret egyenlőtlenül is beosztható. Tehát van arra lehetőség, hogy erre a heti 1 napra a hét minden napjára fennálló létszámmaximumot használja fel, azaz 210 főt (7 x 30 fő) foglalkoztasson.

Fontos, hogy a fel nem használt keret a következő naptári évre nem vihető át.

Az alkalmi munkavállalás részletes szabályairól korábbi cikkünkben olvashatnak.

Email
Print