Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Hogyan adózik az üzletrész értékesítése?

A személyi jövedelemadó törvény alapján a magánszemély által megszerzett üzletrész értékpapírnak minősül.

Abban az esetben, ha az üzletrész eladáskori értéke meghaladja a szerzéskori értéket, úgy a különbözet után 15% személyi jövedelemadó és 17,5%-os szociális hozzájárulási adófizetési kötelezettség keletkezik.

A szociális hozzájárulási adót addig kell megfizetni, amíg a magánszemély adóévben elért összevont adóalapot képező jövedelme és meghatározott különadózó jövedelmei (munkabér, társas vállalkozói kivét, bruttó osztalék, vállalkozásból kivont jövedelem, értékpapír-kölcsönzésből származó jövedelem vagy árfolyamnyereségből származó jövedelem) összesen eléri a minimálbér 24-szeresét, azaz 2020-ban a 3.864.000 Ft-ot.

Az SZJA levonására és a SZOCHO megfizetésére a kifizető a kötelezett, de ha a jövedelem nem kifizetőtől származik, úgy az adókat a magánszemélynek kell megfizetnie. Ha az adó megfizetése a magánszemélyre hárul, úgy azokat a jövedelem 85%-a után kell megfizetnie.

Hogyan adózik az üzletrész értékesítése Írisz Office példa

Abban az esetben, ha az részesedést a magánszemély 500.000 Ft-ért vásárolta, majd a jegyzett tőke az eredménytartalékból került felemelésre 3.000.000 Ft-ra, úgy az értékesítéskor a szerzési értéknek az 500.000 Ft minősül.

Email
Print