Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Hogyan alapítható egyéni vállalkozásból egyszemélyes kft?

Az elfogadott törvénymódosítások következtében egyszerűbbé vált az egyéni vállalkozás Kft-vé történő átalakítása.

Az eddigi szabályozások szerint az átalakulás több lépésből állt: az EV-ből először egyéni céget kellett létrehozni, majd a következő ütemben jöhetett létre a Kft. A mostani szabályozás ezt a bonyolult folyamatot egyszerűsíti.

2019. június 10-től nyílt meg a lehetőség arra, hogy az egyéni vállalkozók a vállalkozásukat közvetlenül Kft-vé alakítsák.

Az átalakulás feltételei:

  • Az alapításban az egyéni vállalkozón kívül más magánszemély nem vehet részt, tehát az első ütemben csak egyszemélyes Kft. hozható létre.
  • A Kft. bejegyzésétől számított 5 évig az alapító (volt egyéni vállalkozó) nem lehet korlátlanul felelős tagja más vállalkozásnak és újabb egyéni vállalkozást sem alapíthat. Ugyanakkor az egyszemélyes Kft-vé való átalakulást követően nincs korlátozás arra vonatkozóan, hogy más tag ne léphessen be a vállalkozásba.
  • Nem alakítható át az egyéni vállalkozás Kft-vé az egyéni vállalkozás szünetelése alatt.

Az egyszemélyes Kft. létrehozása a KATA-s egyéni vállalkozókra is vonatkozik:

  • Az ő esetükben a létrejött Kft. először a társasági adó törvény hatálya alá kerül, majd ezt követően, döntése alapján átjelentkezhet akár a KIVA hatálya alá is. ( az újonnan létrejött Kft. automatikusan elveszíti a KATA adóalanyiságát).
  • A KATA-s EV megszűnésekor figyelni kell a bevételi értékhatárra is, amit ebben az esetben az átalakulás napjára időarányosan kell megállapítani, mindemellett úgy kell számolni a már kiszámlázott, de még be nem folyt bevétellel, mintha az a KATA időszaka alatt be is folyt volna.

A cikket a HyperCortex Zrt, az Írisz Office csoport TB szakértő tagja írta.hypercortex_logo2019

Email
Print