Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Hogyan befolyásolja a tőkeemelés a kisvállalati adó alapját?

A KIVA esetében az adóalapot növeli a tőkekivonás (saját tőke csökkenése) és csökkenti a tőkebevonás (saját tőke növekedése), amennyiben az a cégbíróságon bejegyzésre kerül.

 

Amennyiben egy vállalkozás megemeli a jegyzett tőkéjét (például 3 millió Ft-ról 5 millió Ft-ra), akkor erre tekintettel módosítani kell a társasági szerződést, ami a cégbíróságon is bejegyzésre kerül. A KIVA alap megállapításakor a 2 millió Ft (5-3) csökkentő tételként vehető figyelembe.

Amennyiben egy vállalkozás leszállítja a jegyzett tőkéjét (például 5 millió Ft-ról 3 millió Ft-ra), akkor erre tekintettel módosítani kell a társasági szerződést, ami a cégbíróságon is bejegyzésre kerül. A KIVA alap megállapításakor a 2 millió Ft-ot (5-3) növelő tételként kell figyelembe venni.

 

Ezzel szemben, ha a saját tőke változás nem jár kötelező cégbírósági bejegyzéssel (például a saját tőke a tárgyévi adózott eredmény miatt módosul vagy azért, mert értékelési tartalékot mutat ki egy vállalkozás, mert az ingatlanjait egy értékbecslővel felbecsültette és ez alapján az ingatlanjai értékesebbek, mint a nyilvántartási érték stb.), akkor a KIVA alap sem módosítható.

Email
Print