Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Felmerülhet a kérdés, hogy ha egymással kapcsolt (viszont a kisadózótól független) vállalkozástól kap a kisadózó bevételt egy év során, akkor az ezen kapcsolt vállalkozásoktól kapott bevételt össze kell-e adni, s eszerint kell-e a 3 millió Forintos értékhatárt figyelembe venni.

A válasz nem, ugyanis az új rendelkezést kizárólag a kisadózó és az ő megrendelője/megbízója/vevője között fennálló jogviszony alapján kell vizsgálni.

Tehát, ha a kisadózó két megbízója, azaz a kifizetők között kapcsolt vállalkozási jogviszony van, a tőlük megszerzett bevételeket nem kell összeadni.

Példa: X és Y cég egymással kapcsolt viszonyban áll. A kisadózó viszont sem X, sem Y céggel nem áll kapcsolt viszonyban.

Ha a kisadózónak 16 millió Forint bevétele van, ebből 4 millió Forint X belföldi partnertől származik, illetve 5 millió Forint Y belföldi partnertől. Ebben az esetben a vállalkozás a következőképpen adózik: az 1 (4-3=1) millió és 2 millió Forint (5-3=2) után külön-külön már év közben megfizette a 40%-os mértékű adót a kifizető belföldi partner. Év végén pedig a kisadózó 1 millió Forint (16-1-2=13, 13-12=1) után fizet még 40% különadót.

Abban az esetben azonban, ha a kisadózó két kacsolt vállalkozástól 2,5-2,5 millió Forint (mindösszesen 5 millió Forint) bevételt szerez, és éves bevétele a 12 millió Forintot nem haladja meg, úgy nem keletkezik különadó fizetési kötelezettsége.

Arról, hogy ki számít kapcsolt vállalkozásnak itt olvashatnak.

Itt pedig a 2021. évi KATA változásokról olvashat összefoglalót.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO