Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A szállodák a szobafoglalásaik adminisztrációját, a szobák értékesítését sok esetben egy kuponos cégnek szervezik ki.
Ilyenkor a vendég a kuponos cégtől egy elektronikus kupont kap, amit a hotelszolgáltatás igénybevételéért cserébe a szállodánál válthat be.

A kupon ellenértékét a vendég általában rendezheti közvetlenül a szálloda vagy a kuponos cég felé is.

A kupon ebben az ügyletben pénzhelyettesítő fizetési eszköznek minősül, így annak értékesítésekor nem történik az áfa törvény szerinti szolgáltatásnyújtás/termékértékesítés, emiatt a kupon értékesítésről számlát nem kell kiállítani.
(De az értékesített kuponokról természetesen nyilvántartást kell vezetni, ami a szálloda felé kiállított számla háttérbizonylata is lehet egyben.)

A vevő a szolgáltatás áfás számláját a szállodától veszi át, függetlenül attól, hogy a számla pénzügyi rendezése a szálloda, a kuponos cég vagy akár mindkettő felé történt-e.

A kupont árusító cég a szállodának nyújt szolgáltatást, így a szálloda felé állít ki számlát az általa végzett tevékenységről.
(A számlán jellemzően jutalék vagy reklámügynöki tevékenység szerepel.)

Figyelem, gyakori, de helytelen az alábbi számlázás:
A kupon befogadója, azaz pl. a szálloda ha csak a különbözet összegéről állít ki számlát, az nem megfelelő, ugyanis ha vásároltunk egy 30 000 Ft-os kupont és a szálloda költség 100 000 Ft, akkor a szálloda nem 70 000 Ft-ról, hanem a teljes összegről, azaz 100 000 Ft-ról kell, hogy számlát állítson ki (melynek rendezése részben kuponnal történik).

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO