Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Hogyan számolható el munkaruha az alkalmazottaknak?

 

Az áfa törvény szerint a munkaruhát terhelő áfa olyan mértékben vonható le, amilyen mértékben a vállalkozási tevékenységhez használják azt. Ugyanez igaz a költségek elszámolhatóságára is, azaz olyan mértékben számolhatunk el rá költséget, amilyen mértékben az üzleti tevékenységhez kapcsolódik.
Például, ha emblémázott póló a munkaruha (azaz abban kell dolgozni), akkor annak levonásba helyezhető az áfatartalma. Nem szabad ezt összetéveszteni azzal, ha marketing célból kapnak az alkalmazottak emblémázott ruhát, ez nem minősül munkaruhának, és járulékot kell fizetni utána. 

A rendes utcai cipő és ruha (zakó, öltöny) nem minősül munkaruhának, így ezek csak adóköteles juttatás formájában adhatók.  A munkavállalónak adható ruházati termékek 43,66%-os adóvonzata van. Munkakörönként azonos feltételek mellett juttatható az alkalmazottaknak.

Az állami adóhatóság gyakorlatában munkaruha alatt a munkáltatói szabályzatban rögzített kihordási idővel, személyre szóló nyilvántartással a dolgozó birtokába kerülő ruhát kell érteni, amely köznapi értelemben vett (pl. utcai) viselésre feltűnés nélkül nem alkalmas, illetve nem szokásos ruházat, és egyben azt a célt szolgálja, hogy megvédje a munkavállaló ruházatát az adott munka elvégzésével járó nagymértékű szennyeződéstől vagy elhasználódástól.

Email
Print