Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Hogyan tudják visszaigényelni az Egyesült Királyságban letelepedett adóalanyok az általuk megfizetett magyar áfát?

A Brexit miatt Anglia már nem tagja az Európai Uniónak, jelenleg az Egyesült Királyság és Magyarország között viszonosság áll fenn. Emiatt az IAFAK nevű nyomtatványon kérhetik vissza az Egyesült Királyságban letelepedett adóalanyok az általuk Magyarországon 2021.01.01. után megfizetett előzetesen felszámított áfát. Erre 2021.06.10-től van lehetőség.

Az adóvisszatérítés szabályai alapján a visszatérítési időszak minimum 3 hónap és maximum 1 naptári év. Abban az estben, ha a naptári évből már kevesebb, mint három hónap van vissza, ez kivételt képez, ilyen esetben rövidebb időszakra is vonatkozhat a kérelem. Egy évben legfeljebb 5 kérelem adható be.

Ha a visszatérítési időszak eléri a minimum 3 hónapot és nem haladja meg az 1 évet, akkor a visszaigénylés összegének el kell érnie a minimum értékhatárt, ami 400 euró. Ha az időszak a kivételek közé tartozik, azaz nem éri el a 3 hónapot, akkor a minimum értékhatár 50 euró.

A NAV-nak a kérelemről 4 hónapon belül döntést kell hoznia, vagy hiánypótlást kell bekérnie. Hiánypótlás bekérése esetén maximum 8 hónapos határidővel döntést kell hozni.

Az adóvisszatérítési kérelem/nyomtatvány legkésőbb a visszatérítési időszakot követő év szeptember 30-ig nyújtható be. Ez a határidő jogvesztő.

Email
Print