Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

2016.01.01-től a belföldi adóalany a rá áthárított normál áfát a számla teljesítését követő maximum két éven belül jogosult levonásba helyezni.

Ha ebből a határidőből kiesik valaki, az áfa érvényesítését elévülési időn belül (5 év – nem változott) jogosult megtenni önellenőrzéssel – ilyenkor azt az időszakot kell önellenőrizni, amelyben a számlának a teljesítési ideje alapján szerepelnie kellett volna.

Elévült számla áfa tartalma önellenőrzéssel sem vehető figyelembe.

A maximum két éves határidőt úgy kell érteni, hogy egy adott áfabevallásban a legrégebbi számla, aminek az áfáját levonásba helyezhetjük, legkorábban az előző naptári év első napján keletkezhetett.

Példa:

Az utolsó számla teljesítési időpontja, amit a soron következő (január) havi, 2016. február 22-én esedékes áfabevallásban szerepeltethetünk: 2015.01.01.

Megfordítva ugyanez az eset: a 2015.01.01 teljesítésű számlát legkésőbb a 2016. decemberi áfabevallásban érvényesíthetjük (amely 2017.01.20-án esedékes). (Tehát a 2015 előtti, de még el nem évült számlák áfa tartalmát már csak önellenőrzés keretében lehet levonásba helyezni.)

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO