Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

2020. július 1-jétől az őstermelőkre vonatkozó járulékfizetések megváltoznak. Eddig a 4%-os természetbeni egészségbiztosítási és a 10%-os nyugdíjjárulékot kellet fizetni. Július 1-jétől azonban 18,5%-os társadalombiztosítási járulékot kell fizetni. Ezeket a járulékokat korábban a minimálbér 100 %-a után, július 1-jétől azonban a minimálbér 92%-nak megfelelő összeg után fizeti meg.

Amennyiben az őstermelő bevétele a tárgyévet megelőző évben nem haladja meg a 8 millió forintos értékhatárt, akkor a bevétel 15%-a (korábban 20%) után kell járulékot fizetnie. Havi járulékalap megállapításánál időarányosan a tárgyévet megelőző bevétel egytizenketted részét kell figyelembe venni. A járulék megfizetésével jogosultságot szerez a társadalombiztosítási pénzbeli ellátására is.

Amennyiben a bevétel meghaladja a 8 millió forintos értékhatárt, vagy kezdő mezőgazdasági őstermelő (ebben az esetben nem tudjuk vizsgálni az előző év bevételét), akkor minimálbér 92% után kell megfizetni a járulékot.

Ha az őstermelő magasabb összegű ellátást szeretne elérni, akkor nyilatkoznia kell arról, hogy magasabb összeg után fizeti meg a járulékot. Ezt a nyilatkozatot a negyedévre vonatkozó járulékbevallásban kell megtenni az adóhatóság felé. Függetlenül attól, hogy melyik bevallásban nyilatkozik magasabb összegről, a bejelentéstől kezdve a tárgyév végéig szól a nyilatkozata.

Példa:

Járulékfizetés minimálbér után

 

 

 

 

 

Járulékfizetés bevétel után

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO