Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Hogyan változott a Széchenyi Pihenő Kártya formájában adható összeg?

2021-ben egész évben érvényes marad a megemelt Széchenyi Pihenő Kártya formájában adható összeg. Ez alapján 2021-ben a munkáltató a munkavállalónak maximálisan a következő összegeket nyújthatja:

• szálláshely alszámlára legfeljebb évi 400 ezer Forint (az emelés előtti 225 ezer Forint helyett),
• vendéglátás alszámlára legfeljebb évi 265 ezer Forint (az emelés előtti 150 ezer Forint helyett),
• szabadidő alszámlára legfeljebb évi 135 ezer Forint (az emelés előtti 75 ezer Forint helyett).

 

Természetesen a keretösszeg felett is adhat juttatást a munkáltató, csak ebben az esetben nem béren kívüli juttatásról beszélünk 15% adóteher mellett, hanem a felettes résznél egyes meghatározott juttatásról, közel dupla adóteher mellett. (TAO-s cég esetén 37,76 %, KIVA-s cég esetén 28,7 %) Bővebben erről itt olvashat.

 

Ha a munkáltató költségvetési szerv, akkor az éves rekreációs keretösszeg 400 ezer Forintra emelkedik, míg egyéb munkáltatóra a 800 ezer Forintos keretösszeg vonatkozik.

Költségvetési szerv és egyéb munkáltató esetén is érvényes az a szabály, hogy a teljes éves rekreációs keretösszegre akkor jogosult a munkavállaló, ha a munkaviszonya egész évben fennáll. Ezen összegeket arányosítani kell, amennyiben a munkaviszony év közben kezdődik vagy végződik. (Kivétel ez alól, ha a munkaviszony elhalálozás miatt szűnik meg év közben, ekkor ugyanis nem kell utólag arányosítani.)

 

Fontos könnyítés, hogy a 2021. évben SZÉP-kártyaként adott juttatások után nem keletkezik szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség. Tehát csak 15 %-os szja terheli ezeket a béren kívüli juttatásokat.

A témához szorosan kapcsolódik a Széchényi Pihenő Kártya felhasználhatóságára vonatkozó átmeneti szabályozás, amelyről itt olvashat.

Email
Print