Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

A közüzemi költségek az ingatlan bérbeadáshoz (mint főszolgáltatás) kapcsolódó járulékos költségek. A járulékos költségeket pedig az áfa törvény rendelkezései alapján ugyanolyan áfakulccsal kell kiszámlázni, mint a főszolgáltatást. Ez alapján két eset lehetséges:

  • A vállalkozás az ingatlant áfamentesen adja bérbe (főszabály szerint az ingatlan bérbeadás áfamentes tevékenység), akkor a közüzemi költségeket is áfamentesen kell továbbszámláznia. (Függetlenül attól, hogy ezekről áfás számlát kapott. Ráadásul ezen költségek áfatartalmát nem is helyezheti levonásba, hiszen áfamentesen számlázza azokat tovább.)
  • A vállalkozás élt az áfa törvény által biztosított lehetőséggel és az ingatlan bérbeadást áfássá tette. Ebben az esetben a közüzemi költségeket is 27%-os áfával számlázhatja tovább. (Abban az esetben is, ha az adott költséghez kapcsolódó bejövő számla áfatartalma csak 5%!)

Az, hogy a vállalkozás egy számlán tünteti fel a bérleti díjat és a rezsi költségeket vagy külön számlát állít ki a közüzemi díjakról, nem befolyásolja a fent leírtakat.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO