Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Ingatlan értékesítés során gyakori, hogy az eladó előleget vagy foglalót kér a vevőtől. (A foglalóról bővebben itt olvashat.) Előfordulhat, hogy az ügylet végül meghiúsul vagy csak a következő naptári évben zárul le.

Ezekben az esetekben felmerül a kérdés, hogy az előleg/foglaló átadása keletkeztet-e bevételt/jövedelmet az eladónál. A válasz az, hogy nem, ugyanis az ingatlanértékesítésből származó jövedelmet csak azon a napon kell megszerzettnek tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották.

Példa: Egy magánszemély értékesíti ingatlanát 100 millió Ft-ért. 2021. novemberében átvesz 30 millió Ft foglalót előszerződés alapján és 2022. januárjában létrejön az érvényes szerződés és sor kerül a fennmaradó 70 millió Ft átadására. Ekkor az ingatlanértékesítésből a magánszemélynek 2022-ben keletkezik 100 millió Ft bevétele, ami után 2023-as határidővel keletkezhet személyi jövedelemadó adófizetési kötelezettsége. (Hogy mennyi lesz a tényleges jövedelem, ami után SZJA-t kell fizetnie a magánszemélynek, azzal alábbi egypercesünkben foglalkoztunk.)

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO