Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Kell-e KATÁt fizetnie a fogvatartott egyéni vállalkozónak?

Mentesül a tételes adófizetési kötelezettség alól a fogvatartott KATÁs egyéni vállalkozó, amennyiben a hónap minden napján fennállt a mentesülési ok. A kisadózó vállalkozás a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig (tehát az aktuális fizetési kötelezettség esedékességéig) köteles bejelenteni a mentesülést.

 

Jogos a felvetés, hogy a fogvatartott hogyan tud bejelentést tenni, de feltételezzük, hogy a jogalkotó úgy gondolta, a fogvatartott meghatalmazott által teljesítheti a bejelentést. A bejelentés egy adott tárgyhónapra vonatkozik, tehát ha a mentesülés alapjául szolgáló ok a következő hónapban is fennáll, a bejelentést ismét meg kell tenni.

 

A mentesülés bejelentése helyett szüneteltethető is a tevékenység. Ennek előnye, hogy elegendő az egyszeri bejelentés (a bejelentést a szüneteltetés megkezdése előtt kell megtenni). Ismételt bejelentést csak akkor kell tenni, ha folytatni szeretné az egyéni vállalkozó a tevékenységét. Az egyéni vállalkozói tevékenység minimum 1 hónapig, maximum 3 évig szüneteltethető.

Email
Print