Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Kérhető a NAV-tól is a szokásos piaci ár megállapítása

A szokásos piaci ár megállapítása a kapcsolt vállalkozások esetében bír jelentőséggel, és a transzferár dokumentáció is ezt a célt szolgálja.

Sokan nem tudják, hogy a NAV-tól is kérhető a szokásos piaci ár meghatározása, de a magyar állam ahelyett, hogy egy jól jövedelmező hatósági üzletágat alakítani ki, inkább elrettenti az adózókat.

A szokásos piaci ár díja egyoldalú eljárásban 8M Ft, két- vagy többoldalú eljárásban 12M Ft.

  • Egyoldalú eljárás: amikor a kapcsolt vállalkozás csak a magyar adóhatósággal egyeztet a szokásos piaci ár meghatározásáról, és nem vesz részt más ország illetékes hatóságával való egyeztetésben. Ebben az esetben a határozat csak a magyar adóhatóság által vizsgált ügyletre vonatkozik, és nem garantálja, hogy a másik ország elfogadja a szokásos piaci árat.

  • Kétoldalú eljárás: amikor a kapcsolt vállalkozás a magyar adóhatósággal és egy másik ország illetékes hatóságával egyeztet a szokásos piaci ár meghatározásáról, és megkötnek egy megállapodást, amely mindkét országban érvényes. Ebben az esetben a határozat a két ország közötti ügyletre vonatkozik, és kiküszöböli a kettős adóztatás kockázatát.

A szokásos piaci ár megállapítására irányuló eljárás lehet többoldalú is, amikor a kapcsolt vállalkozás több mint két ország illetékes hatóságával egyeztet, de ez ritkán fordul elő a gyakorlatban.

Korábbi írásunkban ITT olvashat arról, mikor kell, illetve mikor NEM kell transzferár dokumentációt készíteni.

 

Email
Print