Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Kiállíthat-e nem belföldi adóalany magyar Áfá-s számlát?

Amennyiben külföldi adóalanytól veszünk igénybe szolgáltatást (legyen az akár közösségen belüli, akár közösségen kívüli adóalany), akkor jelezni kell a partnernek, hogy a vállalkozásunk Magyarországon adóalany. 


A közelmúltban többször találkoztunk olyan számlával, amit közösségen kívüli, „EU” kezdetű közösségi adószámmal rendelkező adóalany állított ki  – magyar (27%-os) áfával.

A számla ily módon történő kiállítása azonban csak néhány szolgáltatás esetében, és csak akkor helyes, ha az igénybe vevő nem adóalany.

(Arról, hogy mit jelent az „adóalany” kifejezés, ki számít adóalanynak, ide kattintva olvashat) 

Ezeken a számlákon ugyanakkor hiába szerepel magyar áfa, az áfalevonási jog nem gyakorolható, az ilyen számlákat helyesen áfa nélkül kell kiállítani.
(Természetesen ha a külföldi partner rendelkezik magyar adószámmal, akkor a magyar áfás számla kiállítása indokolt, és ily módon az áfa levonásba helyezhető.)

Tapasztalataink alapján a hibás számla kiállítás a külföldi partner részéről leggyakrabban az alábbi tevékenységek esetében merül fel:

–  telekommunikációs szolgáltatások

–  rádiós és audiovizuális médiaszolgáltatások

– elektronikus úton nyújtott szolgáltatások (pl.: elektronikus tárhely rendelkezésre bocsátása, honlap tárolása és üzemeltetése, valamint számítástechnikai eszköz és program távkarbantartása, szoftver rendelkezésre bocsátása és frissítése)

Email
Print