Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Kiküldetési rendelvény alapján kapott költségtérítés esetén keletkezik bevallási kötelezettség?

Ha a magánszemély saját személygépjárművét használva hivatali, üzleti utazásra megy, akkor kiküldetési rendelvény alapján költségtérítést kaphat.

A jogszabály meghatározza, hogy mekkora az a költség, amelyet igazolás nélkül el lehet számolni. Ez az összeg a megtett kilométer, a fogyasztási norma, a NAV által meghatározott üzemanyagár és a 15 Ft/km normaköltség alapulvételével határozható meg.

Amennyiben a jogszabályban meghatározott összeget fizeti ki a munkáltató költségtérítés címén, akkor a kifizetett összeg nem keletkeztet adófizetési kötelezettséget, viszont ha ezt az összeget meghaladja a költségtérítés, akkor a teljes összeg adóköteles lesz, amelyből költséget lehet elszámolni, és a kettő különbözete bérjövedelemként adózó juttatásnak fog minősülni.

adóköteles bevétel – költség = jövedelem

A munkavállalónak a megállapított jövedelem után 15%-os SZJA-t és 18,5% TBJ-t kell fizetnie, míg a munkáltatónak 15,5%-os szocho és 1,5%-os szakho fizetési kötelezettsége keletkezik.

A kiküldetés alapján kifizetett költségtérítést az adóvonzatától függetlenül szerepeltetni kell a 08-as bevallásban. Valamint, ezt az összeget a magánszemély adóbevallásában a munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítés sorban kell feltüntetni.

 

A cikket a HyperCortex Zrt, az Írisz Office csoport TB szakértő tagja írta.

hypercortex_logo2019

Email
Print