Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Kutató-fejlesztők után milyen kedvezményt vehet igénybe egy KIVA-s cég?

 

2019. január 1-től adókedvezményre jogosult az a Kisvállalati adó (továbbiakban KIVA) hatálya alá tartozó gazdasági társaság, amely saját tevékenységi körében alapkutatást, alkalmazott kutatást végez vagy kísérleti fejlesztést végző kutatóhelynek minősül.

A kedvezmény a kutatás-fejlesztési munkakörben foglalkoztatott munkavállaló után vehető igénybe.

Azt, hogy a munkavállaló ténylegesen ilyen munkakört lát el, munkaszerződéssel, illetve munkaköri leírással kell igazolni.

A kedvezmény mértéke egyenlő a tárgyhónapban a fent meghatározott munkakörben foglalkoztatott alkalmazott bérköltsége után számított KIVA 50%-val.

Pl. a munkavállaló bruttó bére 400.000 Ft, ami után a számított KIVA (13%) 52.000 Ft, de a kifizető 50%-os kedvezményre jogosult, így a ténylegesen fizetendő adó 26.000 Ft.

A kedvezmény igénybevételének nincs időkorlátja, addig alkalmazható, amíg a cég saját tevékenységi körben kutató-fejlesztő munkavállalót foglalkoztat.

Kutató-fejlesztőnek minősül: az a természetes személy, aki új ismeret, szellemi alkotás, termék, szolgáltatás, eljárás, módszer, rendszer létrehozásával, fejlesztésével vagy ezt célzó projektek megvalósításának irányításával foglalkozik

Kutatóhely: alap- illetve főtevékenységként vagy ahhoz kapcsolódóan kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató intézmény, szervezeti egység vagy vállalkozás

 

Email
Print