Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Építési telek és rajta lévő ingatlan egyidejű beszerzése esetén, amennyiben az ingatlan használhatatlan (vagy bár használható lenne, de más beruházást szeretnénk megvalósítani a telken), akkor az épület beszerzési, bontási költségeit, továbbá a vásárolt teleknek építkezésre alkalmassá tétele érdekében végzett munkák költségeit kell tudni megfelelő módon elszámolni.

A telek értékét növelő költségként kell elszámolni a fenti munkálatok költségeit a telek bontás utáni piaci értékének megfelelő összegéig, az ezt meghaladó költségeket és ráfordításokat pedig a megvalósuló beruházás bekerülési értékében kell figyelembe venni.

Például: Vállalkozásunk új üzlethelyiség létrehozása céljából telket vásárol, amelyen egy erre a célra használhatatlan ingatlan áll. Az ingatlan vételára 40.000.000 Ft volt. A használhatatlan épület lebontását külső vállalkozás végezte, melynek ára 5.500.000 Ft volt. Az üres telek piaci értéke 41.000.000 Ft. Az áfától a példában eltekintünk.
A vételár (40.000.000 Ft) és a bontási munkák költségei (5.500.000 Ft) elvileg a telek bekerülési értékének részét képezik, azonban a telek összértéke nem haladhatja meg az üres telek piaci értékét (azaz a 41.000.000 Ft-ot), így csak ez lehet a telek bekerülési értéke. A fennmaradó rész (4.500.000 Ft) az új felépítmény bekerülési értékében kerül majd aktiválásra.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO