Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Az áfa (egyéb feltételek teljesülése esetén) akkor helyezhető levonásba, ha a számla kibocsátó rendelkezik érvényes magyar adószámmal.

Többször találkozunk olyan esettel, ahol a külföldi, magyar adószámmal nem rendelkező adóalany vállalkozás magyar áfás számlát állít ki magyar adóalanynak. Ebben az esetben az áfa nem helyezhető levonásba (tehát gyakorlatilag 27%-kal többe fog kerülni az ügylet a magyar félnek).

Ilyenkor érdemes jelezni a partnernek, hogy vállalkozásunk magyar adóalany (nem magánszemély), így a számlán a “reverse charge”, azaz “fordított adózás” feliratot kell szerepeltetni, és így a bizonylaton az áfa összege 0 Ft lesz. Az áfát ilyenkor a befogadó fél vallja és fizeti be és bizonyos feltételek esetén helyezi is egyúttal levonásba.

A külföldi partnerrel való kapcsolatfelvétel előtt javasoljuk a könyvelővel való konzultációt.

 

Hogy mikor tud egy külföldi vállalkozás magyar adószám nélkül jogszerűen kiállítani magyar áfás számlát, arról bővebben az alábbi cikkeinkben írtunk:

A távértékesítés ÁFA szabályainak változása 2021. július 1-jétől

EU-s áfabevallás és OSS alkalmazható-e párhuzamosan?

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO