Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Levonásba helyezhető-e a motorkerékpár beszerzésével és üzemeltetésével kapcsolatban felmerült költségek áfa tartalma?

Az áfa törvény a 125 cm³-nél nagyobb hengerűrtartalmú motorkerékpár beszerzésére és a motorkerékpár üzemeltetéséhez szükséges benzinre (hengerűrtartalomtól függetlenül) tiltja meg az áfa levonását.

Kivéve, ha továbbértékesítési vagy túlnyomórészt (legalább 95%-ban) bérbeadási céllal történt a hasznosítása, ekkor ugyanis a beszerzés áfatartalma levonásba helyezhető, a benziné viszont ekkor sem.

Egyéb esetekben a főszabályt kell alkalmazni, ami alapján a vállalkozás adóköteles tevékenységéhez kapcsolódó költségek áfa tartalma levonásba helyezhető.

Tehát például a 125 cm³-nél nem nagyobb motorkerékpár, bármilyen motorral kapcsolatos szerviz, benzintől eltérő üzemanyag vagy motorozáshoz elengedhetetlenül szükséges kiegészítő (például bukósisak) beszerzését terhelő áfalevonásba helyezhető. A levonás olyan mértékben illeti meg az adózót, amilyen arányban a költség az adóköteles tevékenysége érdekében merült fel. Ennek a megállapítása érdekében a vállalkozásnak útnyilvántartást kell vezetni. (Ha például az ügyvezető motorral jár a tárgyalásokra, de a hétvégi kirándulások alkalmával is használja, akkor a motorkerékpárral kapcsolatos költségek esetében nem fogja teljes mértékben megilletni az áfa levonási jog.)

Az egyszerűbb elszámolhatóság érdekében a vállalkozás megtilthatja a magánhasználatot vagy a magánhasználatot (például munkavállalóknak) bérleti díj ellenében engedélyezheti (ez esetben fel kell venni az ehhez szükséges tevékenységet). Így a motorral kapcsolatos költségek áfa tartalmának 100%-a levonásba helyezhető.

Email
Print