Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Előző egypercesünkben arról írtunk, hogy a napelem értékcsökkenése annak alapján számolható el, hogy az az ingatlan része-e, tehát ráaktiváljuk-e az ingatlanra, vagy pedig önálló tárgyi eszközként tartjuk-e nyilván.

Talán nem is gondolnánk, de éppen ezek a tényezők határozzák meg az ÁFA levonhatóságát is!

Ha a napelem lakóingatlan részévé válik, úgy annak áfatartalma NEM vonható le, csak akkor, ha az ingatlant, melyre ráépítettük, napelemmel együtt legalább 90%-ban bérbeadásra hasznosítjuk (áfával növelt bérleti díjat számlázva), vagy az ingatlant ugyancsak áfásan az elkészültét követően eladjuk.

Ha nem lakóingatlanról van szó, úgy a napelem áfája főszabály esetén levonható akkor is, ha azt az ingatlan részeként tartjuk nyilván.

Abban az esetben azonban, ha a napelem önálló tárgyi eszközként van nyilvántartva, úgy a napelem áfája levonható, ha az elektromos áram áfájának a levonására jogosultak vagyunk.

Az eltérő áfaszabályokból adódóan a beruházás tervezése során érdemes adótervezést végeznünk annak érdekében, hogy eldönthessük, hogy megéri-e már a kezdetben kétszakaszos kivitelezést végeztetnünk.

 

Amennyiben szeretne többet megtudni az ingatlanokkal kapcsolatos elszámolásokról, ÁFA levonási szabályokról,
jöjjön el a 2022. április 28-án megrendezésre kerülő Ingatlanbefektetési konferenciára,
ahol az Írisz Office Zrt. képviseletében Papp Tibor fog előadni a témában!

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO