Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Levonható a napelem áfatartalma?

Előző egypercesünkben arról írtunk, hogy a napelem értékcsökkenése annak alapján számolható el, hogy az az ingatlan része-e, tehát ráaktiváljuk-e az ingatlanra, vagy pedig önálló tárgyi eszközként tartjuk-e nyilván.

Talán nem is gondolnánk, de éppen ezek a tényezők határozzák meg az ÁFA levonhatóságát is!

Ha a napelem lakóingatlan részévé válik, úgy annak áfatartalma NEM vonható le, csak akkor, ha az ingatlant, melyre ráépítettük, napelemmel együtt legalább 90%-ban bérbeadásra hasznosítjuk (áfával növelt bérleti díjat számlázva), vagy az ingatlant ugyancsak áfásan az elkészültét követően eladjuk.

Ha nem lakóingatlanról van szó, úgy a napelem áfája főszabály esetén levonható akkor is, ha azt az ingatlan részeként tartjuk nyilván.

Abban az esetben azonban, ha a napelem önálló tárgyi eszközként van nyilvántartva, úgy a napelem áfája levonható, ha az elektromos áram áfájának a levonására jogosultak vagyunk.

Az eltérő áfaszabályokból adódóan a beruházás tervezése során érdemes adótervezést végeznünk annak érdekében, hogy eldönthessük, hogy megéri-e már a kezdetben kétszakaszos kivitelezést végeztetnünk.

 

Amennyiben szeretne többet megtudni az ingatlanokkal kapcsolatos elszámolásokról, ÁFA levonási szabályokról,
jöjjön el a 2022. április 28-án megrendezésre kerülő Ingatlanbefektetési konferenciára,
ahol az Írisz Office Zrt. képviseletében Papp Tibor fog előadni a témában!

insta 7

Email
Print