Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Levonható egy garázs bérleti díjának az áfatartalma?

Az áfa törvény 124. §-a alapján a parkolási szolgáltatás áfája levonási tilalom alá esik.

Ugyanez a paragrafus rendelkezik arról is, hogy az üzemeltetési, fenntartási szolgáltatások 50%-a nem helyezhető levonásba személyautók esetében.

Joggal merül fel a kérdés, hogy amennyiben garázs bérbevétele történik, vajon az áfalevonási tilalom alá esik-e, vagy csak 50%-ban korlátozódik, netán teljesen levonható az áfa, különös tekintettel arra, hogy egy garázs használható teherautó parkoltatására, személyautó parkoltatására, ügyfélparkolónak (pl. egy irodaházban) be nem azonosított járművek számára, de egy garázs használható még raktározási célra is.

A válasz megadásához meg kell néznünk, mit is jelent a parkolási szolgáltatás.

Parkolási szolgáltatásnak nevezhető a bérbeadással egybekötött felügyeleti szolgáltatás. Tehát a parkolási szolgáltatást az különbözteti meg az ingatlan bérbeadástól, hogy az milyen mértékű felügyeleti szolgáltatással párosul. A parkolási szolgáltatás ugyanis a bérbeadó közvetlen felügyelete mellett történik, mely lehet személyes vagy pedig olyan automata rendszer, amely alkalmas a szolgáltatás tényleges igénybevételének regisztrálására. Tehát, ha ilyen nincs, úgy az nem parkolási szolgáltatás, ezáltal az áfa levonhatóságát nem korlátozza.

‌Felmerülhet a kérdés, hogy vajon az 50%-os áfalevonási korlátozást be kell-e tartani?

A válasz itt is nemleges, mert egy garázs sem az üzemeltetést, sem a fenntartást nem szolgálja, így a garázs áfa levonhatósága nem korlátozódik.

Email
Print