Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Megéri mikrogazdálkodói beszámolót készíteni?

Előző egypercesünkben írtunk a mikrogazdálkodói beszámoló választási feltételeiről. De vajon megéri-e ez nekünk? 

Egy cégvezető számára nyilvánvalóan nem könnyebbség az, ha a beszámolóhoz kiegészítő mellékletet nem kell készíteni, illetve a kezdeti számviteli dokumentáció kevesebb.
Akkor viszont mért válasszuk a mikrogazdálkodói beszámolót?

A vállalkozás vezetőjének a pénzügyi tervezés során ilyenkor az időbeli elhatárolások eredményre gyakorolt hatását kell vizsgálnia.

Az időbeli elhatárolások értelemszerűen a vállalkozás eredményét vagy rontják vagy javítják.

Amennyiben az időbeli elhatárolás rontja az eredményt, úgy az döntendő el, hogy ez a vállalkozás számára kedvező-e. Ha hitel és pályázatképesség illetve ezek növelése a cél. akkor a magas eredmény kedvező számunkra. Ha minél magasabb osztalékot kívánunk felvenni, úgy szintén kedvező a magas eredmény, ugyanakkor a magas eredmény értelemszerűen magasabb nyereségadót is jelent.

Tehát ha az időbeli elhatárolás eredmény csökkenését eredményezi, de nekünk a magasabb eredmény a cél akkor érdemes mikrogazdálkodói beszámolót készítenünk. Ugyanúgy a mikrogazdálkodói beszámolót érdemes választani, ha az időbeli elhatárolás az eredményt növeli, de a célunk az alacsonyabb eredmény kimutatása.
Fontos azonban arra figyelni, hogy a választásunk középtávra szól, hiszen attól 3 évig nem térhetünk el.

Éljünk a mikrogazdálkodói beszámoló lehetőségével, ha adóelőnyt nem eredményez?

Az Írisz Office ezt nem javasolja, hiszen ez egy választás ami némi adminisztrációs teher csökkentése mellett 3 év elköteleződést jelent; tehát ha változik az érdekünk, úgy azt lereagálni nem tudjuk, míg ha normál beszámolót készítünk, úgy arról bármikor áttérhetünk a mikrogazdálkodóira, ha a feltételeknek megfelelünk.

Email
Print