Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Meglepő változás a fordított áfás ingatlankivitelezésben

A 2024.01.01-től hatályos módosítás teljesen logikus és ésszerű, csupán az az elgondolkodtató, hogy másfél évtized kellett ahhoz, hogy erre a jogalkotó ráeszméljen.

A továbbiakban bizonyos esetekben nem a megrendelő, hanem az építőipari kivitelező kell, hogy igazolja azt, hogy az általa végzett tevékenység hatósági engedély köteles, tehát fordított áfásan kell számlázni az áfa törvény 142-es paragrafusa alapján.

Ami teljesen logikus is, hiszen a megrendelő többnyire nem építőipari szakember, míg a kivitelező minden esetben az kell, hogy legyen.

Már csak az a feladat, hogy eldöntsük, mikor a megrendelő és mikor a kivitelező felelőssége a fordított áfa alkalmazására vonatkozó figyelmeztetés.

Abban az esetben, ha egy építőipari projekt engedélyköteles (pl. új ingatlan létrehozásához veszünk igénybe alvállalkozói teljesítményt), úgy a megrendelő kell, hogy tájékoztassa a szolgáltatás nyújtóját a fordított áfával történő számlázás kötelezettségéről, abban az esetben viszont, ha a projekt nem engedélyköteles (pl. ingatlanon végrehajtott nem hatósági engedélyköteles, ill. nem hatósági bejelentéshez kötött felújítás, átalakítás), de a kivitelező által végzett tevékenység igen, úgy a kivitelező feladata a tájékoztatás.

Ha a tájékoztatás elmarad, úgy a felelősség a tájékoztatásra kötelezettet terheli.

Felmerülhet a kérdés, hogy új ingatlan létrahozására irányuló megbízás esetében kinél van a tájékoztatási kötelezettség.

Ha az ingatlan generálkivitelező hozza létre, úgy elmondható, hogy a „szolgáltatásnyújtó által végzett, ingatlanra vonatkozó tevékenységhez kapcsolódik” az engedélykötelezettség, tehát ez esetben a generálkivitelezőnek van tájékoztatási kötelezettsége a megrendelő felé.

Email
Print