Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mennyi idő alatt utalja ki a NAV az áfát?

 

Az áfa kiutalását az adózó csak az áfa-bevallásban kérelmezheti.

Erre csak az eredeti bevallásban van lehetőség. Önellenőrzéssel, adózói helyesbítéssel később már nem lehet kiutaltatni az adót.

A visszaigényelhető áfa csak a kiutalási kérelmet tartalmazó bevallás benyújtásával jelenik meg az adófolyószámlán. A NAV a kiutalási kérelmet tartalmazó bevallás beérkezését követően, de a tényleges kiutalás előtt adóellenőrzés keretében megbizonyosodhat arról, hogy az adózó valóban jogosult-e a kiutalásra (pl.: nincsenek fiktív számlák a bevallásban, az időszak minden bevétele után megfelelően be lett vallva az adó, stb.).

A visszaigényelhető áfa nem minden esetben utaltatható ki. Az, hogy mikor van erre lehetőség, függ az adózó áfa-bevallási gyakoriságától, az áfa összegétől, az adózói minősítéstől és a bevallásban szereplő számlák rendezettségétől is.

A kiutalási határidő:

Feltétel: a bevallásban szereplő minden számla a bevallás benyújtásáig teljes mértékben kiegyenlítésre került és erről az adózó a bevallásban nyilatkozott

 

Visszaigénylés összege

<= 1 millió Ft

> 1 millió Ft

Adózói minősítés

Megbízható

30 nap

45 nap

Általános

30 nap

45 nap

Kockázatos 75 nap

75 nap

Amennyiben a számlák rendezettségére vonatkozó feltétel nem teljesül, a kiutalási határidők a következőképpen alakulnak:

 

Visszaigénylés összege

<= 1 millió Ft

> 1 millió Ft

Adózói minősítés

Megbízható

30 nap

30 nap

Általános

75 nap

75 nap

Kockázatos

75 nap

75 nap

A kiutalási határidő a bevallás benyújtásának napjától, de legkorábban a bevallás esedékességétől számítódik.

Email
Print