Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mi az a fejlesztési tartalék?

Gyakorlatilag nem más, mint előrehozott amortizáció, azaz értékcsökkenés.

Ha egy társasági adóalany vállalkozásnak magas az eredménye, mely után a nyereségadót nem kívánja megfizetni teljes mértékben, akkor dönthet úgy, hogy az eredménye terhére, annak akár 100%-áig fejlesztési tartalékot hoz létre.

A vállalkozásnak egy ilyen döntés után vállalnia kell, hogy a fejlesztési tartalék összegéből annak képzését követő negyedik adóév végéig beruházást valósít meg, mely beruházás után már adótörvény szerinti amortizációt elszámolni nem tud.
Figyelem: előfordulhat, hogy egy naptári évben több adóév is van, pl. ha a vállalkozás év közben áttér a kisvállalati adóra.

Tehát, ha egy vállalkozás 5 M Ft értékben fejlesztési tartalékot képez, úgy abból meg tud vásárolni egy 5 M Ft értékű gépjárművet, viszont ennek a gépjárműnek az értékcsökkenése annak elszámolásakor már költséget jelenteni nem fog a vállalkozás számára a társasági adó tekintetében.

Mindebből az is következik, hogy fejlesztési tartalékból nem vásárolható olyan eszköz, amelynek értéke nem csökken, pl. földterület vagy műalkotás.

Email
Print