Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Amennyiben egy meghiúsult ügylet foglalóval vagy előleggel biztosított volt, az átadott foglalóról, illetve előlegről kiállított számlát csak helyesbíteni szabad, sztornírozni nem!

Ennek oka az, hogy a teljesítés – azaz a foglaló, illetve az előleg tényleges átvétele – már fizikailag megtörtént, ez által nem lehet utólagosan semmissé tenni.

A helyesbítő számlát – a foglalót, illetve az előleget tartalmazó számlához hasonlóan – áfásan kell kiállítani, teljesítése pedig az eredeti számla teljesítési időpontja lesz. A helyesbítő számlán negatív előjellel kell szerepeltetni az eredeti számlákon szereplő átadott összeget, valamint az áfatartalmat.

Ez az eladó oldalán levonható áfát, a vevő oldalán pedig fizetendő áfát eredményez, melyet a számla rendelkezésre állásának időszakában kell az adóhatóság felé bevallani.

Az ügylet meghiúsulásakor a foglaló és az előleg sorsa a következőképpen alakulhat:

1. Ha a szerződés meghiúsulásáért egyik fél sem felelős,

mind a foglaló, mind az előleg összege visszajár a vevőnek. Ebben az esetben egyik félnek sem keletkezik sem nyeresége, sem vesztesége az ügyleten.

2. Ha az ügylet az eladó hibájából hiúsul meg:

a) A foglaló összegének kétszerese jár vissza a vevőnek. A foglaló bruttó összege az eladó oldalán veszteség, míg a vevő oldalán nyereség lesz.

b) Az előleg ebben az esetben is visszajár a vevőnek, de nem kétszeresen! Ez sem nyereséget, sem veszteséget nem keletkeztet egyik félnél sem.

3. Ha az ügylet a vevő hibájából hiúsul meg:

a) A foglalót ez eladó megtartja, a vevő pedig elveszíti. A foglaló bruttó összege ebben az esetben a vevő oldalán veszteség, míg az eladó oldalán nyereség lesz.

b) Az előleg azonban ebben az esetben is visszajár a vevőnek, az sem nyereséget, sem veszteséget nem keletkeztet egyik félnél sem.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO