Széchenyi 2022

Szolgáltatások

Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.
English

EcoCreative
Hypercortex
divider

Egypercesek

Amennyiben egy társasági adóalany vállalkozás részesedést szerez egy másik cégben és a szerzéstől számított 75 napon belül ezt a tényt bejelenteni az adóhatóságnak, úgy a részesedése a társasági adőtörvény alapján úgynevezett „bejelentett részesedésnek” minősül. (Nem minősül bejelentett részesedésnek az ellenőrzött külföldi társaságban szerzett részesedés és a határozatlan futamidejű befektetési alap által kibocsátott befektetési jegy.)

Amennyiben a vállalkozás a bejelentett részesedést legalább egy éven keresztül az eszközei között tartotta, majd értékesítette, úgy az értékesítésből származó nyeresége után nem kell társasági adót fizetnie (illetve ezzel párhuzamosan az értékesítésből származó veszteségével az adóalapját nem csökkentheti).

Példa: Egy vállalkozás 3 millió Ft-ért vásárolt 10% részesedést egy másik vállalkozásban. A részesedés szerzését 75 napon bejelentette a NAV felé. (Figyelem, a 75 napos határidő jogvesztő!). Ezzel a részesedés bejelentett részesedésnek fog minősülni. 2 év múlva ezt a 10% részesedést 5 millió Ft-ért értékesítette. Az ügyleten keletkezett 2 millió Ft nyeresége (vételár-eladási ár). Ez a 2 millió Ft viszont nem fog nála adóalapot képezni, így a bejelentéssel a vállalkozás 9%-os társasági adóval számítva 180 000 Ft-ot spórolt.

Amennyiben viszont 2 év múlva csak 2 millió Ft-ért tudja értékesíteni a részesedést, úgy az ügyletből származó 1 millió Ft-os veszteségét a társasági adóalap megállapításánál nem veheti figyelembe.

Iratkozzon fel Egyperces rovatunkra:

Kiemelt partnereink

További Partnereink

Bemutatkozás

A klasszikus adatrögzítő könyvelés már a múlté. A jelen a vezetői döntések aktív támogatásáról szól.
Az Írisz Office csoport a cégvezetőket és döntéshozókat támogatja napi szinten, tevékenységünk a könyvelésen és az információval történő ellátáson alapszik.

Papp Tibor Papp Tibor alapító
CertUnion ISO