Könyvelő, Adótanácsadó és Szolgáltató Zrt.

06 1 55 00 510
[email protected]

Keresés

Mik a mikrogazdálkodói beszámoló előnyei és feltételei?

A mikrogazdálkodói beszámoló a számviteli törvény szabályainak leegyszerűsítésére épül.

A beszámoló csak mérlegből és eredménykimutatásból áll, tehát kiegészítő mellékletet, üzleti jelentést a mikrogazdálkodói beszámolóhoz kapcsolódóan nem kell készíteni.

Számviteli politikát (számviteli szabályzatokat) szintén nem kell készíteni, hiszen a 398/2012. (XII. 20.) rendelet rögzíti a számviteli politikai döntéseket, s ettől a mikrogazdálkodó nem térhet el. A mikrogazdálkodó mentesül a számlarend-készítési kötelezettség alól, ha a főkönyvi elszámolásait a rendeletben meghatározott számlatükör szerint vezeti. Fentiek mellett további könnyebbség lehet, hogy (néhány speciális esettől eltekintve) időbeli elhatárolást sem szerepeltethet a könyvelésében.

Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót választhat a vállalkozás, ha nem kötelezett könyvvizsgálatra ÉS két egymást követő üzleti évben a mérlegforduló napján számolt mutatóértékek legalább kettőt nem haladnak meg az alábbi határértékek közül:

  • mérlegfőösszeg 100 millió forintot
  • az éves nettó árbevétel a 200 millió forintot
  •  az üzleti évben átlagosan foglalkoztatottak száma a 10 főt

Tehát ahhoz, hogy megállapíthassuk, hogy 2022-re készíthető-e mikrogazdálkodói beszámoló, ahhoz a 2020-as és a 2021-es év adatait kell vizsgálnunk. Ha pedig nem áll rendelkezésre mindkét évből adat (mert a vállalkozás később alakult), akkor a 2022. évi várható adatokat is figyelembe kell venni a számításnál.

A mikrogazdálkodói beszámoló választását követően a vállalkozás legalább három évig nem térhet el választásától.

Ha a mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót készítő vállalkozó a fent leírtak szerinti feltételeknek két egymást követő üzleti évben nem felel meg, akkor a második üzleti évet követő évtől éves beszámolót vagy egyszerűsített éves beszámolót köteles készíteni.

Így például valaki 2015 óta mindig mikrogazdálkodói beszámolót készít, de nem felel meg a feltételeknek 2022-ben (2020-2021 alapján) és 2023-ban (2021-2022 alapján) sem, akkor 2022-ben és 2023-ban még készíthet mikrogazdálkodói beszámolót, 2024-ben azonban már nem.

Email
Print